اصول اولیه اندازه گیری اکسیژن محلول (DO)

 

فکر کردن درباره اکسیژن موجود در هوا که ما نفس میکشیم بسیار ساده است، ولی درباره مایعات اطراف ما چطور؟

فقط موجودات زنده برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز ندارند.اکسیژن نقش بسزایی در صنایع غذایی،مدیریت آب و محیط زیست بازی میکند.نکته مهمی که باید به یاد داشته باشیم اینکه اکسیژن فقط در هوای اطرافون وجود ندارد و در مایعات نیز موجود است به همین دلیل اندازه گیری اکسیژن یکی از پارامتر های کلیدی در صنایع مختلف است.

 

در این متن موارد زیر یررسی می گردد:

ü      اکسیژن محلول چیست؟

ü      چرا اکسیژن محلول اندازه گیری می شود؟

ü      اکسیژن محلول چه اثراتی دارد؟

ü      چگونه اکسیژن محلول اندازه گیری می شود؟

v     تیتراسیون

v     الکترود های گالوانیک

v     الکترود های پلوروگرافیک

v     الکترود های اپتیکی

ü      چه دستگاههای برای اندازه گیری اکسیژن محلول بهترین هستند؟

چرا اکسیژن محلول اندازه گیری می شود؟

چرایی اندازه گیری اکسیژن وابسته به صنعتی است که در آن قرار دارید. مثلا" چرایی اندازه گیری اکسیژن برای کسی که آب میوه تولید میکند با تکنسینی که اکسیژن محلول در آب را رصد می کند بسیار متفاوت است.

اکسیژن محلول یک کمیت حیاتی  کیفیت آب در محیط زیست است و نشان دهنده سلامت عمومی ایستم است. اکثر موجودات زنده پس از مرگ فاسد می شوند و به همین دلیل باعث رشد زیاد باکتری ها می شود.نتیجه این رشد مصرف اکسیزن را افزایش و سطح اکسیژن محلول را کاهش میدهد.کاهش اکسیژن محلول می تواند دلیل مرگ و میر بیشتر در مزرعه گردد که باعث مرگ همه موجودات زنده و حیوانات در آب می گردد. اندازه گیری اکسیژن در مزارع پرورش آبزیان به همین دلیل بسیار اهمیت دارد.

اکسیژن محلول به صورت مستقیم اندازه گیری می شود ولی به شکل های دیگر همچون BOD، OUR و SOUR  نیز قابل اندازه گیری می باشد. BOD Biological Oxygen Demand)) استفاده شده در آب تعیین کننده مسائل اصلی فعالیت های می است.

OUR (Oxygen Uptake Rate) یک پارامتر سریعتر از BOD است که میتواند فعالیت می را در آب نشان دهد.

SOUR (Specific Oxygen Uptake Rate) مقدار اکسیژن مورد نیاز یک mg/L میکروب در یک گرم غذای مصرف شده ،می باشد. SOUR عموما" در تصفیه لجن اندازه گیری می شود.

 

 

ادامه مطلب


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین وبلاگ ها

آخرین جستجو ها